VIKTIG! Kopiering og enhver bruk av tekst og bilder fra denne siden uten samtykke fra Reiseklubb1 er forbudt!

 


Nr. 1 - 2005
INNHOLD:

PÅ TUR i Don Quijotes fotspor »

Russiske ikoner: kunst eller Gud? »

Bolivia, kontrastenes land »

PÅ BESØK hos Isabel av Toboso »

PÅ BORDET hos Don Quijote av La Mancha »

PÅ KUNSTSIDEN: Gustave Dore »

PÅ SOLSIDEN: 
Madeira »

Kunnskaps-
konkurranse » 

 

BOLIVIA: 
kontrastenes land

Tekst: Linken Raeng
Foto: Bolivian Tourism department

 


Hvit som snø strekker saltflatene seg så langt øyet rekker. Den massive saltsjøen har øyer med noen hardføre, grønne kaktuser og sollyset er så skarpt at det svir i øynene; her er solbriller obligatorisk. I landskapet stikker fjelltoppene opp som sukkertopper i en kake, og luften er frisk og kjølig. Velkommen til Bolivia!


Kontrastenes land

Dette landet i Sør-Amerika er preget av store kontraster i så vel natur som i folkeferd. I Bolivia kan du reise fra minusgrader til trykkende tropisk varme på bare noen timer! Vi skal imidlertid bruke litt flere dager på denne reisen, og vi skal besøke mange spennende steder og severdigheter utenom de kjente og utrolige saltslettene.

På reisen fra La Paz nedover mot de tropiske områdene i Santa Cruz får du sett og opplevd en masse. Ikke minst takket være landets helt unike natur. I fjellene i La Paz-området kan man fort føle seg liten, og du blir både andektig og ydmyk overfor det mektige scenariet.

Til toppen av siden »»»»


Verdens høyeste hovedstad

La Paz er den politiske hovedstaden i Bolivia, og betegnes som verdens høyest beliggende hovedstad, 3.800 meter over havet. Illimani-massivets 6.462 meter høye, snødekkede topper, står som en evig vakker bakgrunn for byen, hvis beliggenhet mellom store fjell tiltrekker særlig klatrere og alpinister.

La Paz ble grunnlagt den 20. oktober 1548 av den spanske kapteinen Alonso de Mendoza, og fikk navnet La Ciudad de

Nuestra Señora de La Paz (Vår Frues Freds By). Byen fungerte den gangen som rastested for lamakaravanene som fraktet sølv fra gruven i Potosi til utskipnings-havnen i Lima.

La Paz huser i dag i overkant av en million innbyggere, og som i resten av landet er også La Paz preget av fattigdom og store kontraster. Under karnevalet i februar viskes imidlertid de tydelige forskjellene ut for en stund, når gatene fylles med folkedrakter i alle mulige farger. Til tider kan opptogene være så fargespekket at det føles vanskelig å se klart!

Fargerike er også de mange markedene i byen, der selgerne byr frem varer som blant annet krydder, sølvsmykker, musikk-instrumenter, vevede plagg - og cocablader i små poser. Cocaen har en sentral plassering i boliviansk historie, og Los Kollawayas (heksedoktorene fra Titicacasjøen) bruker cocabladene i såvel spådomskunst som i naturmedisin. For turister er bladene nyttige blant annet for å avhjelpe høydesyke. Allerede når man går av flyet på flyplassen ved La Paz merker man nemlig den tynne luften - og virkningene av dette kan være ganske ubehagelige. For de som tygger cocablader eller drikker cocate minker imidlertid ubehaget betraktelig. Faktisk viser vitenskapelige undersøkelser at cocabladene bedrer fordøyelsen, øker pulsen, åndedrettet og kroppstemperaturen, samt stimulerer nervesystemet så en eventuell tretthet i musklene føles mindre. Produktet utgjør som de fleste vet også råmaterialet til kokain, men coca har en langt større betydning for den alminnelige bolivianer. Derfor er også produktet å få kjøpt - legalt - på alle markedene i høylandet.

Til toppen av siden »»»»


Titicaca-sjøen

Fra La Paz fortsetter vi til Titicaca-sjøen, et av de mest besøkte steder i Andesfjellene. Sjøen ser ut som et hav; blått og uten grenser.

På noen av øyene i Titicaca-sjøen tilvirker man totora-båter, som de Thor Heyerdal brukte på sine ekspedisjoner. Ra I og Ra II ble laget av en bolivianer, etter modell av disse sivbåtene på Titicacasjøen.

Vi skal besøke byen Copacabana som ligger ved Titicaca-sjøen. Dette er en typisk liten spansk by fra rundt 1500-tallet. Fremfor alt er Copacabana pilegrimers reisemål. Bolivianere fra La Paz-området kommer stadig til messe i byens kirke, som er hjemsted for Bolivias skytsengel, La Virgen de Copacabana - også kjent som Den Sorte Madonna. Tradisjonen tilsier forøvrig at man også kan reise til Copacabana for å vigsle biler, for eksempel…

Til toppen av siden »»»»


Inkakultur og ukjente sivilisasjoner 

Området rundt Copacabana var i sin tid viktig sentrum for inkakulturen. Der finner vi bl.a. den berømte inkakalenderen der hoved-elementene er sol og stein. Solen treffer en spesiell stein på ulike steder og forteller dermed hvordan året skal bli. Selve steinen er plassert på en egen måte, og det sies at om den faller, så er det slutten på hele verden…

På Titicaca-sjøen utenfor Copacabana ligger Soløya og Måneøya, hellige steder for inka-kulturen. Legenden sier blant annet at den første inka Manko Kapac ble født på Soløya.

Flere steder finner vi også spor etter pre-inka kulturer, blant annet ruinkomplekset Tiwana-co utenfor La Paz. Man mener at stedet var et av de viktigste seremonielle sentra for tiwanacokulturen og en av dens største byer. Her har det faktisk bodd opp mot 20.000 mennesker. Man vet lite om tiwanacokultu-ren, som eksisterte fra ca. 1500 f.Kr. til omtrent år 1200 e.Kr. Man vet ikke nøyaktig når de fantastiske byggene ble oppført med perfekt tilhuggede steiner, og man vet ikke hvem som bygget dem. Det finnes mange teorier omkring dette, og noen inkluderer endog besøk fra verdensrommet…

Til toppen av siden »»»»

Sølvgruvene

Potosi er oppført i typisk kolonistil, og dette var en av de største og viktigste byene i det spanske imperiet på 1500- og 1600-tallet.
Da spanjolene kom til Potosi, fant de sølv-gruvene, og i 1548 la den første sendingen av sølv ut på reise fra Bolivia mot Sevilla i Spania. Lamakaravanen som krysset Andes-fjellene telte 2000 dyr, og det tok følget seks måneder å nå fram til utskipningshavnen Lima. Ettersom den spanske kronen krevde rikdommer, ble mengder med sølv tatt ut av gruvene, og som en følge av det måtte flere millioner slaver bøte med livet i sølvgruvene i årenes løp. Indianere ble sendt inn i gruv-en, og det ble bestemt at de skulle arbeide 12 timer hver dag, med hammer og meisel som eneste redskap. Når de hadde fri fikk de ikke komme ut, og de måtte også spise og sove i gruvegangene. Det er kanskje ikke så rart at det ble påstått at det kunne bygges en sølv-bro helt fra Potosi til Madrid - og at det også kunne bygges en bro av menneskeskjelett.

I 1987 kom Potosi på UNESCOs liste over verdens kulturarv på grunn av den rike koloniarkitekturen - og den tragiske historien. Vårt besøk her innebærer blant annet en tur innom det kongelige mynthus, Casa Real de la Moneda, hvor de spanske myntene ble fremstilt.

Til toppen av siden »»»»


Ved tilløp til Amazonas

Fra Potosi fortsetter vi vår reise sørover til Santa Cruz, som i innbyggertall er den største byen i Bolivia. Santa Cruz har en herlig beliggenhet i et tropisk område. En del av Amazonas går gjennom dette området, og det er fantastisk å se den frodige skogen og mangfoldet i plante- og dyreliv.

I Santa Cruz-regionen finner vi gamle jesuittiske misjonsstasjoner som også står på UNESCOs liste. Misjonene presenterer en levende kulturtradisjon. De er fortsatt i bruk av lokalbefolkningen.

Santa Cruz er vår endestasjon, og etter et par dager her setter vi oss på flyet og reiser tilbake mot Norge. På veien tar vi et stopp i Rio, der vi opplever den brasilianske kysten, Sukkertoppen og sambarytmer.

Til toppen av siden »»»»


Visste du...

…at i 1590 søkte ingen ringere enn Miguel de Cervantes Saavedra om å få borgermester-embetet i La Paz. Han ble imidlertid avvist av Spanias konge, Carlos V, og dermed dro han hjem og skrev romanen Don Quijote isteden !

Til toppen av siden »»»»