VIKTIG! Kopiering og enhver bruk av tekst og bilder fra denne siden uten samtykke fra Reiseklubb1 er forbudt!

 Nr. 2
INNHOLD:

PÅ TUR: TILBAKE TIL MIDDELALDEREN »

Toledo og de tre kulturene »

PÅ BESØK hos Alfonso i Toledo »

PÅ KUNSTSIDEN: 
El Greco, utfordrer av det etablerte »

Karneval gjennom historien: fra romerske orgier til kristen tradisjon »

Karneval i Bolivia, et innblikk i landets historie »

PÅ BORDET: 
Poteter på tur -
jorda rundt fra Andesfjellene »

Århus - et reisemål for hele året »

PÅ SOLSIDEN: 
Thailand »

TEST DINE KUNNSKAPER! »

  

 


PÅ SOLSIDEN: 
THAILAND ETTER TSUNAMI

Tekst: Linken Raeng
Foto: Saga Solreiser

 


Se for deg en sol som lyser like sterkt som en sveiseflamme, og som mot kvelden synker rødmende ned i havet og overlater en mørklagt verden til ropende gekkoer, bølgenes slag mot stranden og lydene fra nattelivet langs kystlinjen og i byene. Se for deg at du våkner til klarblå himmel, turkisgrønt hav, og dampende varme. Og forestill deg et varmt smil, et gnistrende blikk, gyllen hud og en åpen og tolerant holdning – en vakker og oppriktig vennlighet som tiner opp selv den mest frosne, nordiske sjel. I Thailand møter du en vakker natur og en svært gjestfri lokalbefolkning. Her er lett å feriere, og lett å føle seg velkommen!

En lang og mørk vinter gjør ofte drømmene om sol og sommer sterke, så hvorfor ikke like godt la drømmen gå i oppfyllelse og reise fra vintermørket her hjemme, til landet på den andre siden av jordkloden, der ferielivet er lett og bekymringsløst og solen skinner. Der venter lange strender med silkemyk puddersand, dampende grønn regnskog, fiskebåter som duver på dønningene kveldstid, et fantastisk godt kjøkken og ikke minst nydelig, frisk frukt! Den som du ikke finner maken til her hjemme, samme hvor velfylt fruktdisken er. Kjøp for eksempel en oppskåret ananas på åpen gate direkte fra leverandør; den er gullgul, serveres i en liten plastpose og spises med tannpirker – saftig, søt og sommerlig!

SMILETS LAND

Thailand etter tsunamien er fortsatt et tropisk paradis, og preget av så vel lokalbefolkningen som av turistene. For i mange henseender er dette landet som to ulike verdener. Her rommes et u-land og et i-land i en og samme nasjon – det tradisjonelle leveviset på landsbygdene, der bøndene er opptatt av monsunen, regnet som styrer en stor del av deres liv står i sterk kontrast til de nyrikes liv i byene, der de spekulerer i valutakurser og kjører kjappe biler med aircondition.

Turismen er Thailands inntektskilde nummer en, og derfor er det viktig å sørge for at alle turister trives og kommer tilbake. Et eget turistpoliti er tildelt denne oppgaven, men dette er for øvrig noe som ligger naturlig for de fleste thailendere. For de smiler, smiler, smiler – og ler! Få folkeslag – om noen – har ord på seg for en slik vennlighet og gjestfrihet som nettopp thailenderne. Ønsket om å være imøtekommende er oppriktig, i likhet med trangen til å bevare selvkontrollen og unngå konfrontasjon. De legger også vekt på tanken om å "gjøre godt, og motta godt", i henhold til buddhistisk tradisjon. Dessuten finnes det enda et aspekt ved thailandsk dagligliv som er svært viktig: i hverdagen sørger thailenderne for essensiell, sjelelig medisin gjennom "sanuk" – som fritt oversatt betyr "moro" eller "glede". "Sanuk" utgjør helt klart en svært viktig del av helheten og feires i de fleste sosiale sammenhenger, enten man er på jobb, hjemme eller slapper av med venner. Thailandsk lynne ser ut til å være preget av ro, mildhet og ikke voldelige tanker – og av varme smil og latter.

THAILAND ETTER TSUNAMIEN

Den 26. desember 2004 feide tsunamien inn over de vakre strendene langs kysten av Thailand og sopte vekk alt som kom i dens vei. Den enorme flodbølgen forvandlet ferieparadiset til et katastrofeområde, preget av fortvilelse, sorg og ødeleggelse. Mange land ble rammet av tragedien

ettersom tallene på savnede personer økte, og innsamlingsaksjonene til de rammede bragte naturlig nok inn store summer som skulle brukes der det trengtes mest.

Trass i de omfattende skadene på bygningsmassen, har gjenoppbyggingen av turiststedene langs kysten gått svært fort. Blant annet er nå hoveddelen av Phuket - et velkjent reisemål for mange nordmenn - i bedre stand enn det var før katastrofen. Dagliglivet har stort sett falt tilbake til det normale, og besøkstallene vokser stadig – noe som er kjærkomment for landets økonomi. Ifølge thailandske myndigheter er det som nå trengs flere jobber for lokalbefolkningen, samt flere kunder som kan støtte det lokale forretningslivet – det er derfor en utbredt holdning at hver turist er verdifull fordi han vil bringe med seg "nye smil og mye glede".

En ferie i Thailand vil med andre ord ikke bare bli en varmende og uforglemmelig opplevelse for deg; ditt besøk vil være med på å sørge for en rask gjenoppbygging av de vakre kystområdene, gi muligheter for arbeid til lokalbefolkningen - og dermed også bidra til å lokke fram nye smil og mye glede i smilets land.

FAKTA:

 • Ant.innbyggere: ca. 60 mill.

 • Hovedstad: Bangkok

 • Religion: ca 95% buddhister, 4% muslimer, 1% annet

 • Styreform: konstitusjonelt monarki, regjert av kong Bhumibol Adulayadej (Rama IX)

 • Klima: varmt i mars-mai, regntid i juni-oktober, "kjølig" i november-februar

 • Areal: 514.000 km2

 • Språk: thailandsk

 • Valuta: baht (1 baht = 100 satang)

 • Hovederverv: landbruk (ca. 70% av befolkningen)

 • Analfabetisme: 7%

 • Turisme: ca. 5 mill. besøkende pr. år

Til toppen av siden »»»»