VIKTIG! Kopiering og enhver bruk av tekst og bilder fra denne siden uten samtykke fra Reiseklubb1 er forbudt!

 


Nr. 1
INNHOLD:

PÅ TUR i Don Quijotes fotspor »

Russiske ikoner: kunst eller Gud? »

Bolivia, kontrastenes land »

PÅ BESØK hos Isabel av Toboso »

PÅ BORDET hos Don Quijote av La Mancha »

PÅ KUNSTSIDEN: Gustave Dore »

PÅ SOLSIDEN: 
Madeira »

Kunnskaps-
konkurranse »

 

 

   

   PÅ TUR I DON QUIJOTES FOTSPOR

Tekst: Maria Verkhovskaya

Vi jakter på eventyr i det ukjente Spania! Med utgangspunkt i Cervantes’ berømte bok, søker vi tilbake til 1600-tallet og leter etter spor fra en av verdens mest kjente riddere, Don Quijote av La Mancha, og hans trofaste væpner Sancho. Vi kjører gjennom La Manchas sletter, forbi vindmøller og oliven- trær, vi besøker gamle middelalderbyer og små pittoreske landsbyer. Underveis over- natter vi på klostre og slott, vi spiser maten beskrevet i boken om Don Quijote, og tref- fer mange hyggelige og gjestfrie mennesker som forsterker vårt innrykk av det genuine Spania.  

Les mer
»»»

 

 

Tekst: 
Maria Verkhovskaya

PÅ BORDET HOS DON QUIJOTE AV LA MANCHA
Enrique Garcia Solana, forfatteren av "Kjøkkenet i Don Quijote", sier at av bokas 126 kapitler er det bare tre der maten ikke er nevnt. Cervantes selv forteller oss mye om La Manchas tradisjonelle kost basert på lokale landbruksprodukter med høyt kaloriinnhold som skulle gi jordbrukere og kvegpassere overskudd til hardt arbeid.

De tradisjonelle rettene Don Quijote og Sancho spiste på vertshusene langs veien, brukes fortsatt i de fleste hjem i La Mancha og serveres på lokale restauranter.

Les mer
»»»

 
   


RUSSISKE IKONER: KUNST ELLER GUD?

Tekst: Maria Verkhovskaya


– De kysser bilder på veggene! - sa en av mine gjester over- rasket på vei ut av Nikolskij-katedralen. Det gjorde tydeligvis sterkt inntrykk. 
Besøk i russisk-ortodoks kirke er alltid spennende for våre gjester, særlig hvis de får med seg gudstjenesten. Dempet lys, røkelse, gull og ikoner på veggene, prester med særegne drakter og guddommelige stemmer fra koret skaper en nokså unik atmosfære. Inntrykket blir enda sterkere når vi ser de troende stå på knærne, gjøre korsets tegn og kysse ikonene. Og ikke bare det, nattverden kan f. eks. virke litt sjokkerende når vi ser at flere titalls mennesker stiller seg i kø for å få velsignet drikke rett inn i munnen av en og samme skje. Troen er viktigst av alt og dette er prinsippet.

Les mer
»»»

 

 Tekst: 
Linken Raeng

BOLIVIA, 
KONTRASTENES LAND 
Hvit som snø strekker saltflatene seg så langt øyet rekker. Den massive saltsjøen har øyer med noen hardføre, grønne kaktuser og sollyset er så skarpt at det svir i øynene; her er solbriller obligatorisk. I landskapet stikker fjelltoppene opp som sukkertopper i en kake, og luften er frisk og kjølig. Velkommen til Bolivia!
Dette landet i Sør-Amerika er preget av store kontraster i så vel natur som i folkeferd. I Bolivia kan du reise fra minusgrader til trykkende tropisk varme på bare noen timer! Vi skal imidlertid bruke litt flere dager på denne reisen, og vi skal besøke mange spennende steder og severdigheter utenom de kjente og utrolige saltslettene.

Les mer
»»»

   


Tekst: Maria Verkhovskaya

PÅ BESØK HOS 
ISABEL AV TOBOSO
Den lille landsbyen Toboso i provinsen Toledo er kjent langt utover Spanias grenser. Av alle byer i Spania fikk Toboso en stor ære av å være hjemlandsbyen til Don Quijotes hjertedame, Dulcinea av Toboso.

Her i Toboso møter vi vår hyggelige vertinne Isabel Fernandes Morales, en virkelig ildsjel og kanskje Spanias største Don Quijote-entusiast.

Les mer »»»

På kunstsiden: 
GUSTAVE DORÉ

Tekst: Lene K. Minge

Les mer » » »

Den franske illustratøren, maleren og skulptøren Gustave Doré (1832 – 1883) var en av verdens mest talentfulle og allsidige kunstnere, en kunstner som har fått ufortjent lite oppmerksomhet i Norge. Allerede som femåring viste Doré seg som en dyktig tegner, og fra han var 15 år gammel arbeidet han som illustratør både for franske og engelske aviser, i tillegg til at han begynte å illustrere bøker. Noen kjenner ham kanskje som illustratøren bak den engelske billedbibelen (1865), men underlig nok er det få som kjenner ham ved navn, og vet at det var Doré som blant annet illustrerte Dantes Inferno, flere verker av Rabelais og Balzac, for ikke å glemme Cervantes’ Don Quijote (1863).

   

På solsiden:
MADEIRA

Tekst: 
Linken Raeng

Vakre Madeira! Høye fjell og blått Atlanter- hav, frodig og grønt landskap, forfriskende byliv og havbassenger med salte bad. Under oppholdet på denne portugisiske blomster- øya kan du lett kombinere vandringer i vakker natur med deilig kaféliv i hoved- staden Funchal.

Les mer »»»

TEST DINE KUNNSKAPER!
Dette er den offisielle logoen for feiringen av 400-årsjubileet for førsteutgivelsen av "Don Quijote". 

Hvilken symbolisk betydning har de ulike elementene og hvilke tanker ble lagt til grunn for utformingen?


Les mer
»»»